مانیتورینگ شبکه

1402/01/27 تعداد بازدید: 713
print

 مانیتورینگ شبکه چیست؟

در دنیای امروز بحث مانیتورینگ شبکه در سراسر صنعت فناوری اطلاعات رایج شده و مانیتورینگ یک فرایند فوق حیاتی است که طی آن تمام اجزای شبکه از جمله روترها، سوئیچ‌ها، فایروال‌ها، سرورها و ماشین‌های مجازی از نظر خطا و عملکرد تحت نظارت قرار می‌گیرند و دسترسی‌پذیری آنها به‌طور مداوم ارزیابی می‌شود. این نظارت کاملا فعالانه است و مشکلات عملکردی و تنگناها را در همان مراحل اولیه شناسایی می‌کند تا کار به خرابی شبکه نرسد. به تعبیر دیگر مانیتورینگ سلامت شبکه را در لایه‌های سخت افزاری و نرم افزاری آن ردیابی می‌کند. طوری که از هرگونه خرابی جلوگیری شود و در صورت بروز مشکلات، عیب‌یابی و برطرف‌کردن مشکل در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود.

درنهایت باید عنوان کرد که سیستم نظارت بر شبکه یا network monitoring با گرد هم آوردن اطلاعات به‌صورت لحظه‌ای در کنار دسته‌بندی بهینه آن‌ها، یکی دید کلی از وضعیت شبکه را ارائه می‌دهد. همچنین این سیستم با استفاده از پروتکل‌های الحاقی در زمان‌های تعیین شده، اقداماتی مانند آپدیت یک قسمت یا ارسال هشدار به administrator یا مدیر شبکه را انجام می‌دهد.

چه مواردی را می‌توان مانیتورینگ یا نظارت کرد؟ 

مدیران شبکه، کاربران قدیمی و اصلی ابزارهای مانیتورینگ محسوب می‌شوند. این افراد مسئول نظم کاری شبکه هستند و بینش ترافیک شبکه برای آنها فوق‌العاده حائز اهمیت است. در گذشته فقط مدیران شبکه‌های بزرگ به ابزارهای مانیتورینگ احتیاج داشتند؛ اما امروز با توجه به روند رو به افزایش حجم ترافیک و تعداد روزافزون دارایی‌های دیجیتال هر شرکت، مدیران شبکه‌های مشاغل کوچک نیز به دید کافی از ترافیک شبکه احتیاج دارند. به‌علاوه ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای تجزیه‌و‌تحلیل و گزارش‌گیری پیشرفته هر روز بیشتر از قبل احساس می‌شود.

دقت کنید که نظارت بر شبکه فقط نظارت بر اجزای سخت‌افزاری مانند روترها، فایروال‌ها و سوئیچ ها نیست. سیستم مانیتورینگ علاوه بر تجزیه و تحلیل پارامترهای کلیدی مانند دسترسی‌پذیری شبکه، مدت‌زمان پاسخگویی، استفاده از دیسک، استفاده از CPU و زمان انجام کار، پارامترهای سخت افزاری مانند سرعت فن، دما و وضعیت منبع تغذیه را نیز تجزیه و تحلیل کرده و آنها را بر اساس آسیب‌پذیری‌های شناخته‌شده، اصلاح می‌نماید.

در نهایت گروه دیگری از کاربران سیستم‌های مانیتورینگ ادمین های امنیتی هستند که برای تضمین امنیت شبکه به مجموعه گسترده‌ای از ابزارهای حفاظتی همچون فایروال‌ها، حفاظت نقطه پایانی، و سیستم‌های مدیریت حادثه تکیه می‌کنند و برای اطمینان از وضعیت عملکرد آنها، به سیستم‌های نظارتی احتیاج دارند.

موارد ذکر شده از مهم‌ترین‌هایی بودند که توسط مانیتورینگ شبکه زیر نظر گرفته می‌شود تا اطلاعات مفید و کاربردی دررابطه‌ با سلامت شبکه و سیستم‌های در حال اجرا در کنار عملکرد و بهره‌وری زیر‌ساخت‌ها داشته باشید. همچنین تا حدودی امنیت شبکه با نتورک مانیتورینگ محقق خواهد شد اما بهتر است تا مفهوم آن را با تست نفوذ شبکه اشتباه نگیرید. این دو مورد کاملا جدا هستند زیرا که باتکیه‌بر نظارت شبکه یک سری اطلاعات کلی عاید مدیران فعال در این قسمت خواهد شد در حالی در تست نفوذ شبکه با بهره‌گیری از روش‌ها و متد‌های مختلف هک به‌صورت قانونی، در صدد نفوذ و هک سیستم هستیم.

ویژگی‌ مهم ابزار های مانیتور شبکه

با وجود صدها نرم افزار مانیتورینگ شبکه که در حال حاضر در بازار موجود است، مهم است موقع انتخاب آنها ویژگی‌های کلیدی ابزارهای مانیتورینگ را به‌خاطر داشته باشیم. از جنبه‌های مهم نظارت بر شبکه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نظارت بر تجهیزات ضروری

تاثیر خرابی‌ها بر عملکرد شبکه مثل روز روشن و واضح است و  با بررسی مداوم دستگاه‌ها و معیارهای عملکردی مناسب، می‌توان این ایرادات را خیلی زود برطرف کرد. دستگاه‌هایی مثل رایانه‌های رومیزی و چاپگرها نیازی به نظارت مکرر ندارند، اما سرورها، روترها و سوئیچ‌ها باید پیوسته تحت نظارت باشند. بنابراین حتما ابزاری که برای مانیتور شبکه استفاده می کنید باید نظارت کافی بر تجهیزات ضروری شبکه را داشته باشد.

بهینه‌سازی بازه زمانی مانیتورینگ

بازه مانیتورینگ گویای تعداد دفعات ارزیابی عملکرد شبکه و دستگاه‌هاست. دسترسی‌پذیری دستگاه‌ها باید در کوتاه‌ترین فاصله زمانی (ترجیحا هر دقیقه) بررسی شود. آمار CPU و حافظه را می‌توان هر 5 دقیقه یک بار کنترل کرد. در ابزار مورد استفاده برای مانیتورینگ لازم است بازه های زمانی بررسی شبکه به صورت بهینه باشد.

انتخاب پروتکل مناسب

بهتر است سراغ یک پروتکل مدیریت شبکه امن با کمترین میزان مصرف پهنای باند بروید. اکثر دستگاه‌های مانیتور شبکه و سرورهای لینوکس از پروتکل‌های SNMP و CLI و دستگاه‌های تحت ویندوز از پروتکل WMI استفاده می‌کنند.

تعیین آستانه‌ها و ارسال هشدار

خرابی شبکه هزینه زیادی دارد و پیش‌گیری ایرادات آن بهتر از درمان آنهاست. اینجاست که آستانه‌ها وارد عمل می‌شوند و با اعمال محدودیت، نقش کلیدی در برنامه نظارت بر شبکه ایفا می‌کنند. هر زمان هر یک از این محدودیت‌های آستانه شکسته شود و نقضی رخ دهد، قبل از آنکه شبکه از کار بیافتد،باید برنامه مانیتورینگ به کاربر هشدار دهد.

داشبورد و سفارشی سازی

داده‌ها باید به بهترین شکل ممکن در اختیار کاربر شبکه قرار گیرد و تیم IT باید در بدو ورود به داشبورد از وضعیت معیارهای کلیدی شبکه باخبر شوند. به‌عبارتی وضعیت فعلی شبکه و تجهیزات آن مثل روترها، سرورها، سوئیچ‌ها، خدمات، برنامه‌ها و فایروال‌ها باید در داشبورد قابل دسترسی باشد و چه بهتر که بتوان آنها را به‌دلخواه سفارشی‌سازی کرد.

مزایای استفاده از سیستم مانیتورینگ شبکه برای کسب‌وکارها

با دردست‌داشتن اطلاعاتی کلی و دقیق در هر زمینه‌ای می‌توان تصمیمات صحیح در زمان‌های حساس گرفت. سیستم نظارت بر شبکه نیز این اطلاعات را به‌صورت دقیق، کلی و جزئی، دسته‌بندی و قسمت‌بندی شده در اختیار مدیران شبکه‌ها قرار می‌دهد. حال فقط نیاز است تا باتجربه و تخصص کافی، مدیر نسبت به اتخاذ یک تصمیم درست عمل کند. با یک مثال دلیل استفاده از نتورک مانیتورینگ را درک خواهید کرد.
تابه‌حال از خود پرسیده‌اید که چرا در کشور‌های پیشرفته و توسعه‌یافته به‌صورت مستمر و مدام و در بازه‌های تعیین شده به پزشک مراجعه می‌شود. دلیل این موضوع این است که دکتر با جمع‌آوری اطلاعات از قسمت‌های مختلف داخلی بدن، با استفاده از آزمایش‌های متعدد، میزان سلامت شما را بررسی می‌کند. همچنین با بررسی اطلاعات در بازه‌های زمانی مختلف می‌تواند پیش‌بینی‌های دقیقی از وضعیت سلامتی شما در آینده داشته باشد.
Network monitoring نیز دقیقا به این صورت (با این تفاوت که چکاپ به‌صورت لحظه‌ای انجام می‌گیرد) بر سلامت شبکه شما نظارت داشته و با بررسی اطلاعات خروجی از این سیستم توسط یک فرد متخصص و باتجربه، می‌توان پیش‌بینی‌های دقیقی از آینده داشت.
نظارت و دید واضح بر شبکه
مدیر و admin مانیتورینگ شبکه با استفاده از این سیستم می‌تواند دید واضحی از تعداد و نوع دستگاه‌هایی که به شبکه متصل هستند داشته باشد. حتی نظارت بر نحوه انتقال و ارسال داده‌ها نیز با این سیستم مقدور می‌شود که در صورت لزوم می‌توان از قطعی سیستم و شبکه به‌سرعت (حتی قبل از رخداد آن) باخبر شد و در صدد رفع آن اقدام کرد.
با سیستم نظارت بر شبکه می‌توان به‌صورت دقیق دستگاه‌هایی که از شبکه شما استفاده می‌کنند همراه با اطلاعات دقیق سیستم‌عامل‌های به‌کاررفته در آن‌ها باخبر شد. در نهایت می‌توان ابزار‌های ارائه‌دهنده خدمات مبتنی بر شبکه مانند سایت یا اپلیکیشن‌ها را بر اساس این اطلاعات توسعه داد.
 استفاده بهتر از منابع IT
پیش‌تر بسیاری از مدیران IT، افراد و کارمندانی را برای انجام برخی از امور مربوط به شبکه و نظارت بر آن استخدام می‌کردند که این مسئله خود هم باعث هدررفت منابع و هم دلیلی بر افزایش بودجه موردنیاز بود. اما با استفاده از ابزار‌های network-monitoring سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، بار این مسئولیت‌ها از دوش انسان برداشته شده و به‌وسیله پروتکل‌های خاصی اجرا می‌شود.
پیش‌بینی و اتخاذ تصمیمات دقیق دررابطه‌با زیر‌ساخت‌ها
سیستم نظارت بر شبکه می‌تواند به‌صورت دوره‌ای و مداوم اطلاعات و گزارش‌هایی را دررابطه‌با عملکرد اجزای مختلف شبکه در اختیار مدیران قرار دهد. در نتیجه با بررسی این گزارش‌ها و تجزیه‌وتحلیل آن‌ها می‌توان تصمیمات درستی در رابطه نیاز به پیاده‌سازی زیر‌ساخت‌های اضافی در زمان‌های تعیین شده اتخاذ کرد.
تشخیص سریع‌تر تهدیدات سایبری
با نظارت لحظه و مستمر بر شبکه می‌توان روند عادی که اغلب بر روی نتورک جاری است را تشخیص داد. همچنین با درنظرگرفتن این روند عادی در صورت وقوع یک اتفاق غیرمعمول مانند افزایش غیرعادی ترافیک شبکه، مدیران ناظر سریعا از اتفاقات باخبر شده و در جهت و رفع مشکلات اقدام می‌کنند که این امر موجب کاهش و یا حتی ۰ شدن خسارات خواهد شد.
چالش های مانیتورینگ شبکه چیست؟
شبکه‌های مدرن فوق‌العاده بزرگ و پیچیده هستند و در هر ثانیه میلیون‌ها بسته ارسال می‌کنند. مهندسان قدیمی برای عیب‌یابی مشکلات شبکه سراغ گزارش‌های جریان می‌روند تا ترافیک بین دو آدرس IP را بررسی کنند. ناچارند به صورت دستی و از طریق SSH (Secure Shell Access) وارد سرور شوند یا برای اجرای عیب‌یابی از راه دور وارد تجهیزات شبکه می‌شوند. اما در واقعیت هیچ‌یک از این فرایندها مقیاس‌پذیری خوبی ندارند و اطلاعات محدودی درباره وضعیت سلامت شبکه ارائه می‌دهند. به‌علاوه فاقد داده‌های کافی درباره برنامه‌ها و زیرساخت‌هایی هستند که علت اصلی مشکلات احتمالی شبکه را توضیح می‌دهد.
همین‌طور که شرکت‌ها به سمت فضای ابری حرکت می‌کنند، مهندسان فناوری اطلاعات نیز با چالش‌هایی در بحث مانیتورینگ مواجه می‌شوند. در صورت استفاده از فضای ابری، پیچیدگی شبکه بیشتر می‌شود چون بار کاری ابری و زیرساخت‌های زیربنایی آن ماهیتی پویا و زودگذر دارند. نمونه‌های ابری کوتاه‌مدت بر اساس تغییرات تقاضای کاربران ظاهر و ناپدید می‌شوند، آدرس‌های IP تغییر می‌کند و ردیابی اتصالات شبکه فقط با بررسی داده‌های اتصال IP به IP دشوار می‌شود.
بسیاری از ابزارهای نظارتی امکان نظارت بر اتصالات شبکه را بین نهادهای معنی‌دار مانند سرویس‌ها یا پادها در اختیار کاربر نمی‌گذارند. به علاوه از آنجا که ارائه دهنده ابری زیرساخت شبکه را فراهم می‌کند، هرگونه مشکلات شبکه اغلب خارج از کنترل مشتری است و تا زمانی که این مشکلات برطرف نشوند، بار کاری به یک منطقه دیگر منتقل می‌شود که خوشایند نیست.
جمع‌بندی
همانند یک فرد که برای سلامتی خود نیاز دارد تا به‌صورت مداوم در بازه‌های زمانی پیوسته به پزشک مراجعه کند تا اطلاعاتی از عملکرد ارگان‌های داخلی خود به دست آورد، مانیتورینگ شبکه نیز برای جمع‌آوری اطلاعاتی از زیر‌ساخت‌های داخلی شبکه مورداستفاده قرار می‌گیرد.
با به‌کارگیری network monitoring  مدیران شبکه‌ها قادر خواهند بود تا با تجزیه‌وتحلیل دقیق اطلاعاتی مانند میزان ترافیک ورودی شبکه، دستگاه‌ها و سیستم‌عامل‌های استفاده‌کننده از شبکه، عملکرد قسمت‌های مختلف زیر‌ساخت‌ها و بسیاری از موارد دیگر پیش‌بینی‌های دقیق‌تر و تصمیمات صحیح‌تری برای توسعه شرکت‌ها اخذ کنند. در این مقاله سعی شد تا با مفهوم مانیتورینگ شبکه شما را آشنا کنیم و با معرفی برخی از بهترین نرم‌افزار‌ها و ابزاری این حوزه به آن خاتمه دهیم.

 

کلیه حقوق متعلق است به حامی سیستم ©2017
طراحی وب سایت و پشتیبانی توسط اینتک